Grafik Tasarımcısı İle Grafiker Arasındaki Fark Nedir?

Grafik Tasarımcısı İle Grafiker Arasındaki Fark Nedir?

Grafiker ve Grafik Tasarımcı Arasındaki Fark Nedir?

Öncelikli olarak grafiker ve grafik tasarımcı tanımlarını yapmak gerekir.

Grafiker Kimdir?

Üniversitelerin ara eleman yetiştiren meslek yüksek okullarının ön lisans  programlarından mezun olmuş meslek sahiplerine 'grafiker' denir. Grafik tasarım programlarını kullanabilen, grafik tasarımcısının veya sanat yönetmeninin fikirlerini, bu grafik tasarım programları ile işleyen kişilerdir. Bir diğer deyimiyle grafik operatörü.

Her mesleğin hem operatörü hem de mühendisi vardır. Bakıldığında çoğu meslekte ara ve ana eleman olmak üzere çalışmalar yapılır. Örneğin; Ameliyatı uzman doktor yaparken ona eşlik eden asistanlar vardır. Asistan burada doktorun yönergelerini izler ve işin bir parçasıdır.

Grafiker de bu mesleğin önemli bir parçasıdır. Tabi burada bilinmesi gereken bir diğer husus da bu mesleğin de uzmanlarının olduğu ve bunlara da Grafik Tasarımcısı denildiğidir. Şimdi bir bakalım Grafik Tasarımcısı kimdir?


Grafik Tasarımcısı Kimdir?

Üniversitelerin ana eleman yetiştiren güzel sanatlar fakültesi grafik / grafik sanatlar bölümlerinin lisans programlarından mezun olmuş meslek sahiplerine Grafik Tasarımcısı denir. Burada grafikerden farkı (ki aslında önemli bir fark bu) yaratıcı fikirleri olup onu uygulayan olmasıdır. Grafik tasarımcısı hayal ettiği kavramsal fikirleri estetik ve sanat yönüyle değerlendirip ele alır ve grafik tasarım programları ile hayat geçirir.

Grafik tasarımcısı, sanat fakültesinde canlı nü model çizip, üç boyutu algılamaya çalışır. Aldığı eğitimler sıkı ve uygulamalıdır. Temel sanat eğitimi, Sanat tarihi, Mitoloji, Tipografi gibi sert dersler ile pişer.

Yukarıdaki doktor örneği ile karşılaştırırsak buradaki uzman doktor Grafik Tasarımcısıdır. İşin kalbine dokunan kişidir. Grafiker ise grafik tasarımcısının işini kolaylaştıran ve otomatikleşmiş operasyon işlerini (dekupe, konsept uygulama, mizanpaj yerleştirme, kopyala ve yapıştır v.b.) yapmakla bilgili olan kişidir. Grafiker zaten bunları yapmak için eğitilmiş ve bilgilendirilmiştir.

Bu iki tanımın haklarını şu şekilde vermek gerekiyor. Grafikerin aldığı eğitim içeriği ve dersler ile grafik tasarımcısının aldığı eğitim ve dersler birbiriyle keskin bir ayrışma içerisindedir. Grafik tasarımcısı okuldan tam donanımlı çıkarken grafiker ihtiyacı olan bilgi ile yarı donanımlı bir şekilde çıkmaktadır. Şu tip örneklerle de karşılaşabilirsiniz: Bir grafiker saatlerini bilgisayar başında verirken, bir grafik tasarımcısı bulduğu bir fikri kağıt üzerine not alarak 10 dakika içerisinde bilgisayarda işini bitirir.

Son yıllarda grafikerlik kursları türemiş, var olan çarpık ve altı boş eğitim sistemine bir yenisi eklenmiştir. Ne yazık ki “piyasayı öldürüyorlar” söylemi bu tip eğitimleri alıp piyasada iş yapan kişiler sayesinde doğmuştur. Bu konuya başka bir yazımız da yer vereceğiz.

Bu konuda son olarak iki cümlemizi eklemeden geçmeyelim: Grafiker, grafik tasarım adına bilgisayar programlarını bilen kişiyken, Grafik Tasarımcısı; tasarlayan, yön veren, çözüm doğuran kişidir.

Paylaş:
x
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?

Hızlı Teklif Almak için Aşağıdaki Formu Doldurun